Svjetski Dan Srca 2022

SVJETSKI DAN SRCA, 29.09.2022.
Dana 29.09.2022. godine Udruženje kardiologa u Bosni i Hercegovini će obilježiti Svjetski dan srca. Cilj Udruženja je promocija preventivne kardiologije, kao esencijalnog segmenta djelovanja jednog kliničara.
Ispred “Kuće srca” (Štrosmajerova br. 6) će biti organizovana kontrola ipoproteina niske gustoće (LDL), besplatno za građane. LDL predstavlja marker  kardiovaskularnog rizika, te kao takav je jako važan u segmentu stratifikacije rizika od kardiovaskulranog incidenta, te predstavlja marker na koji se mora terapeutski djelovati.
Također, članovi Udruženja, će građanima predstaviti mjere predložene od strane  udruženja za čuvanje zdravlja, kontrolisati krvni pritisak građanima, te ih savjetovati o načinu uzimanja lijekova, kao i o važnosti preventivnih, nefarmakoloških, mjera u svakodnevom životu pojedinca.
Sama kontrola LDL-a će se raditi u vremenskom inervalu od 8 do 12 sati. Svi građani se mogu i ranije javiti, te rezervisati svoju kontrolu na e-mail: info.ukbih@gmail.com.
Od 12 sati će biti organizovana i predavanja za zdravstvene radnike, koja će  sadržavati aktuelne teme iz domena preventivne kardiologije. Kolege koje žele prisustvovati, molimo da se prijave na e-mail: info.ukbih@gmail.com.

Koji je naš cilj?
Efekat na svaki riziko faktor ima benefita, uz napomenu da je svaka farmakološka terapija, bez nefarmakološke, suštinski besmislena, nesvrsishodna i vjerovatno daje lažni osjećaj sigurnosti pacijentu. U primarnom fokusu trebaju biti oni riziko faktori na koje lako možemo uticati – prevencija i tretman arterijske hipertenzije, diabetes mellitusa i hiperlipidemije, te zdrav životni stil s fokusom na odbacivanje štetnih navika, poput pušenja i konzumiranja alkohola, uz optimalnu fizičku aktivnost.
U slučaju da ekstremnu gojaznost prihvatimo kao izraz nekulture, nepridržavanje farmakološkog tretmana koji je prepisan od strane medicinskog radnika kao  vlastitu slabost, nepovjerenje u zdravstveni sistem kao nešto što nije normalno i prirodno, uz promovisanje fizičke aktivnosti kao pravca savremenog života, možemo očekivati i da ćemo prihvatiti svaki novi javno-zdravstveni problem kao nešto sa čim se možemo boriti, i na kraju izaći kao pobjednici iz toga.