Radionica kardioloških vještina

U subotu 20. maja je održana, drugi put ove godine, Radionica kardioloških vještina u organizaciji Radne grupe za mlade kardiologe Udruženja kardiologa u BiH i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.Događaj su podržali kompanije Berlin Chemie i Bromabel.

Polaznici su bili mladi ljekari iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Brčkog, Bijeljine.

Veoma sam zahvalan na podršci predsjednice Udruženja kardiologa u BiH prof.Zumrete Kušljugić na njenoj snažnoj i kontinuiranoj podršci mladim ljekarima, ali i našem organizacionom odboru, direktorici Zavoda za HMP Kantona Sarajevo dr Amri Bašić i koordinatoru dr Ameli Ramadani Podžo, prof. Šekibu Sokoloviću, te Mr sc. dr Nihadu Kukavici.

Školu ne bi mogli organizovati bez naših sjajnih predavača, koju su uložili veliki trud da pripreme predavanja i koji su podjelili svoje dosadašnje iskustvo sa svojim mladim kolegama, Anela Šubo i Farisa Kadića iz Opšte bolnice Abulah Nakaš Sarajevo, Ivani Lalović iz Opšte bolnice Srbija Istočno Sarajevo, Džana Horozića iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, Aide Gavranović, Sanite Tukar Catak, Sabine Bungur, Milišić, Amara Kadrića, te Arnele Ćosić Fako iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Polaznoci su imali priliku da prošire svoje znanje i unaprijede svoje vještine iz FOCUS ultrazvuka srca, defibrilacije, transkutanog pejsinga, kardioverzije, endotrahealne intubacije, adultnog i pedijatrijskog BLS-a i ALS-a.

Sve mlade kolege iz cijele BiH koji su zainteresovani za usavršavanje u pravcu kardilogije, pozivamo da se pridruže Udruženju kardiologa u BiH, učestvuju u edukatvnim programima radnih grupa, apliciraju za granntove i stipendije našeg udruženja i Evropskog udruženja kardiologa, kao i Svjetske fondacije za srce, čij se član postaje, automatski učlanjenjem u Udruženje kardiologa u BiH.

Od septembra nas očekuje veliki događaj, bazična škola ehokardiografije sa eminentnim predavačima iz zemalja bivše YU, Simpozijum o desnom srcu, Škola atrijalne fibrilacije, Škola urgentne kardiologije, Hitna stanja u dječijoj kardiologiji.