Saopštenje za medije – „Novine i izazovi u dijagnostici i liječenju srčane insuficijencije“

Udruženje Kardiologa u Bosni i Hercegovini održalo je naučni skup 17. i 18. 2021.g. u Hotelu Holiday Inn pod nazivom „Novine i izazovi u dijagnostici i liječenju srčane insuficijencije“.
Na skupu su učestvovali kardiolozi iz cijele Bosne i Hercegovine, a od eminentnih pozvanih međunarodnih predavača bili su:

1) Akademik prof.dr. Petar Seferović, koji je podpredsjednik Evropske Kardiološkog Društva (ESC), predsjednik Asocijacije srčane slabosti u ESC-u te predsjednik Udruženja za srčanu slabost Srbije.

2) Akademik prof dr. Davor Miličić, Predsjednik Udruženja Kardiologa Hrvatske i član borda ESC Asocijacije za srčane slabosti.

3) Prof dr. Anastazija Stojšić-Milosavljević, kardiolog iz Sremske Kamenice te izabrani budući predjesnik kardiologa Srbije.

4) Prof dr Tamara Kovačević-Preradović, predsjednik udruženja kardiologa Republike Srpske.

Osim predavanja, kardiolozi su održavali i radionice, poster sesije, diskusije te na kraju zaključak Simpozijuma.

Glavni zaključak simpozijuma je obračanje javnosti sa informacijom da je srčana slabost jedan od vodečih uzroka morbiditeta kod kardiovaskularnih pacijenata te da postoje novi lijekovi koji povoljno djeluju na mordbiditet i mortalite kao što su SGLT-2 inhibitori koji se koriste u liječenju diabetes mellitusa i koji efikasno djeluju na kardiovaskularnu prevenciju i liječenje. Ovi lijekovi povoljno djeluju i kod nedijabetičke populacije sa srčanom slabosti.

Saopštenje za medije