Počeo Deseti edukativni tečaj ultrazvučne dijagnostike srca

Deseti edukativni tečaj ultrazvučne dijagnostike srca održaće se u periodu od 03. januara do 28. februara 2014. godine u Edukativnom centru JZU UKC Tuzla i Ljekarske komore TK.

U posljednje četiri decenije ehokardiografija je postala prva i najbezbjednija metoda neinvazivne dijagnostike u kardiologiji, ne samo u izučavanju strukture nego i funkcije srca. Ovaj oblik individualnog usavršavanja namjenjen je lijekarima koji žele pod stručnim nadzorom steći neophodno znanje i vještinu za samostalno korištenje ultrazvučne dijagnostike srca. Pod stručnim nadzorom mentora, polaznici Edukativnog tečaja UZ srca, upoznat će se sa najnovijim saznanjima i kliničkim implikacijama ehokardiografskih metoda. Od polaznika će se u toku trajanja tečaja zahtjevati samostalno izvođenje ultrazvučnih pregleda, njihova interpretacija, korelacija sa kliničkom slikom i vođenje evidencije pod nadzorom mentora.

Polaznici tečaja su iz Tuzle, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Orašja, Gračanice, Banja Luke i Cazina, a voditelj tečaja je prof.dr. Zumreta Kušljugić, predsjednik radne grupe za ehokardiografiju za BiH, kao i predsjednik BiH grupe u Europskom udruženju za ehokardiografiju. Predavači su prof. dr. Fahir Baraković, prof.dr. Hidajeta Begić, dr. Elnur Smajić, mr. med. sc., prim. dr. Esad Brkić i dr. sc. Nihad Mešanović, dipl. ing. el. iz Tuzle, prof. dr. Marko Bukša i prof. dr. Nabil Naser iz Sarajeva, prof. dr. Aleksandar Lazarević iz Banjaluke i doc. dr. Emir Fazlibegović iz Mostara.