U Tuzli obilježen svjetski dan srca

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, zdravstveni tim UKC Tuzla, kojeg su činili ljekari, dr. Elnur Smajić, dr. Hidajeta Begić, dr. Majda Isabegović, medicinske sestre Muharema Spahić i Indira Đapo, kao i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, kroz organizovanu akciju educirao je građane o kardiovaskularnim oboljenjima. Podršku održavanju jučerašnje akcije za građane pružile su i farmaceutske kuće Bosnalijek i Alvogen. Ovom prilikom, oko 500 građana Tuzle je imalo priliku besplatno izmjeriti krvni pritisak, masnoću i šećer u krvi.

Prema riječima dr.Elnura Smajića kardiovaskularne bolesti u Bosni i Hercegovini imaju trend porasta i predstavljaju uzrok smrtnosti kod 40% ljudi ispod 75 godina starosti. “Vodeća grupa su ishemijska bolest srca, arterijska hipertenzija i cerebrovaskularne bolesti, dok pasivno pušenje svake godine odnosi 600.000 života godišnje uključujući i djecu”, kaže dr. Smajić i dodaje da je od velikog značaja obeshrabrivati pušenje, naročito u prisustvu djece, sprovoditi fizičku aktivnost dnevno po 30 do 45 minuta, korigovati težinu kroz zdravu ishranu, kao i održavati šećer i masnoće u fiziološkim granicama i krvni pritisak manjim od 140/90.”

Svjetski dan srca obilježen je pod motom “Koračajte ka zdravom srcu”. Građanima koji su prvi puta otkrili da imaju povišen krvni pritisak, ali i onima koji su to od ranije znali, date su preporuke oko ishrane, a imali su priliku dobiti i edukativni materijal o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.