Udruženje kardiologa u BiH

web stranica udruženja kardiologa u Bosni i Hercegovini

Svjetski dan srca 2019

Obilježavanje svjetskog dana srca

U Tuzli je Svjetski dan srca obilježen u nedelju, 29. septembra 2019. godine. Organizatori ovogodišnjih aktivnosti bili su Udruženje kardiologa Bosne i Hercegovine, Udruženje doktora porodične/obiteljske medicine Tuzlanskog kantona i Zavod za Javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, a uz podršku farmaceutske kompanije Krka.

Zdravstveni profesionalci Odjeljenja za kardiologiju Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Centra za porodičnu medicinu Tuzla i Zavoda za javno zdravstvo TK građanima Tuzle su kazali na značaj zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, prestanka pušenja i praćenja vrijednosti pomenutih faktora rizika. Pored ekukacije građani su imali priliku dobiti besplatno mjerenje holesterola, triglicerida, šećera u krvi, tjelesne težine i krvnog pritiska.

Obilježavanje Svjetskog dana srca svojim prisustvom uveličala je i ministrica zdravstva TK, Dejana Čolić. Takođe su organizatori kroz medijske izjave, tekstove i gostovanja u emisijama povodom Svjetskog dana srca ukazali na unaprijeđenje zdravlja srca.

Ovim putem zahvaljujemo se svim učesnicima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji obilježavanja svjetskog dana srca.

Elnur Smajić,
generalni sekretar UKuBiH,
Predsjednik organizacionog odbora projekta obilježavanja svjetskog dana srca