Udruženje kardiologa u BiH

web stranica udruženja kardiologa u Bosni i Hercegovini

Škola EKG Holter monitoringa

Prva škola EKG Holter monitoringa za ljekare specijaliste i specijalizante održana je u organizaciji  Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine u prostorijama sjedišta Udruženja u Sarajevu  od 30.03.2019. do 20.04.2019. godine. Program škole omogućio je polaznicima teoretska i praktična znanja o Holter monitoringu i njegovim prednostima kod otkrivanja poremećaja srčanoga ritma kod različitih srčanih bolesti. Voditelji škole, stručnjaci u oblasti kardiologije u Bosni i Hercegovini, prof.dr. Zumreta Kušljugić, prof.dr. Dragan Unčanin, prof.dr. Tamara Preradović Kovačević, mr.sc.dr. Elnur Smajić i prim.dr. Dževdet Radončić, su izvanredno definisanim stručnim programom, predavanjima i vježbama obezbijedili polaznicima škole sticanje znanja u ovoj oblasti. Predavanja o upotrebi EKG Holter monitoringa kod različitih srčanih bolesti održali su i Acc. prof. dr. Senka Dinarević, Prof. dr. Fahir Baraković, prof. dr. Mehmed Kulić, prof. dr. Nabil Naser, dr. sci. Samed Djedović i mr.sc.dr. Elnur Tahirović. Uz teoretsku nastavu održavane su i vježbe, čiji su voditelji bili predavači i Dr. med. sci. Katarina Kovačević. U okviru njih izlagana su vrlo značajna iskustva u primjeni EKG Holter monitoringa sa primjerima iz prakse.

Udruženje kardiologa Bosne i Hercegovine Prvu školu EKG Holter monitoringa organizovalo je u saradnji sa kompanijom Schiller AG. Predstavnik kompanije Schiller AG Branislav Bokšić, ing.el. (ekspert iz oblasti holtera) i predstavnici kompanije Broma Bel kao generalnog zastupnika kompanije Schiller AG za Bosnu i Hercegovinu, dr Nemanja Močević i Milan Knežević, ing.,  predstavili su prednosti i kvalitet Holtera  kompanije Schiller AG, vodećeg proizvođača kardiološke opreme u svijetu. Polaznici su imali priliku slušati izlaganja o tehničkim karakteristikama holter aparata. Prikazane su i tehničke razlike među rekorderima, mogućnosti i prednosti aparata da snime različite događaje, kao i prednosti visokorezolutnih EKG Holtera i naprednog softvera za analizu nalaza.

Nakon završetka Prve uspješne škole EKG Holter monitoringa, teoretskih predavanja i praktičnih vježbi, za polaznike škole organizovan je ispit, i dodjela certifikata kojim se omogućava kandidatima samostalna primjena vještine EKG Holter monitoringa odmah po završetku edukacije, od Udruženja kardiologa BiH i kompanije Schiller.