Načelnik Hadžibajrić prisustvovao svečanosti u Udruženju kardiologa BiH

Na poziv rukovodstva Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić bio je gost na svečanosti povodom održavanja višednevne edukacije o „Holter monitoringu“, a koje je organizovalo ovo medicinsko udruženje.

Načelnik Hadžibajrić zahvalio se Udruženju na pozivu, te poručio da je Općina Stari Grad prije nekoliko godina dodijelila poslovni prostor u Štrosmajereovoj ulici br.6 za potrebe i aktivnosti udruženja. „Ova ‘Kuća srca’ kako je popularno zovu u udruženju jedinstvena je u državi, ali i regiji, a nalazi se u jezgri i epicentru Starog Grada. Ovdje se okupljaju vodeći kardiolozi iz BiH i šire. To je nešto što je potrebno ovoj zemlji. Jako mi je drago što jedan općinski prostor služi tako humanoj svrsi“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Edukacija o holter monitoringu

Upravo na ovoj lokaciji se održava edukacija o „Holter monitoringu“. Počela je u subotu, 16. oktobra cjelodnevnim predavanjem i radionicama. Sličan program održan je 23. oktobra, a škola se završava sutra. Holter monitor je uređaj koji konstantno prati ritam srca. Monitor se nosi 24-48 sati u cilju praćenja rada srca tokom obavljanja normalnih aktivnosti.

 

Prema skorim istraživanjima kardiovaskularne bolesti su najopasnije bolesti modernog vremena i uzročnik su 56% smrti u Evropi. O tome je danas dosta govorila predsjednica Udruženja kardiologa BiH dr.med.sci. Zumreta Kušljugić. „BiH je zemlja u tranziciji sa brojnim problemima, ali odgovorno tvrdim da imamo najbolje moguće stručnjake u ovoj oblasti. Oni nimalo ne zaostaju za evropskim kolegama. Mi kao udruženje i ‘Kuća srca’ se trudimo da vršimo konstantnu razmjenu znanja“. Dr. Kušljugić je naglasila važnost podrške Općine Stari Grad i općinskog načelnika ovakvim projektima i idejama. „Dugujemo veliku zahvalnost načelniku, Općini i Općinskom vijeću što su nam omogućili djelovanje u ovim predivnim prostorijama, u kojima smo okupili najbolje doktore iz ove oblasti. Što je najbitnije, to znanje prenosimo mladima, bez toga nema napretka“, naglasila je dr. Kušljugić.

Na kraju ceremonije uručene su zahvalnice općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću i predsjedavajućem Općinskog vijeća Stari Grad dr.sci. Mirzi Bataloviću.

Preuzeto sa (http://starigrad.ba/)